6 kroków do udanego menu

Udostępnij

Jednym z najważniejszych aspektów idealnego eventu jest zaplanowanie dobrego menu. Niezależnie czy planujesz wydarzenie, którego posiłek będzie kluczowym elementem czy będzie ono jedynie miłym dodatkiem w czasie konferencji lub wernisażu to wszyscy muszą coś jeść. Odpowiednio skonstruowane, a następnie podane menu może zadecydować o powodzeniu całego wydarzenia.

 

  • Kim są goście?

Podczas układania menu kluczowym zagadnieniem jest dostosowanie go do naszych gości. Na początku należy zadać sobie pytanie: Kim będą uczestnicy wydarzenia, jaki jest ich profil, jak często bywają na tego typu imprezach? Starsi uczestnicy z pewnością docenią mniej pikantne potrawy, młodsi będą bardziej otwarci na egzotyczne jedzenie, a osoby lubiące ruch i wysiłek fizyczny docenią lekkie i zdrowe dania.

 

  • Specjalne wymagania

Uwzględnienie potrzeb gości wymaga również wzięcie pod uwagę ich ewentualnych restrykcji lub specjalnych preferencji żywieniowych. Z pewnością byłoby znacznie prościej, gdyby wszyscy jedli to samo, ale coraz częściej  pojawiają się wśród uczestników eventów osoby cierpiące na alergie pokarmowe lub nietolerancje niektórych produktów np. laktozy. Należy również wziąć pod uwagę ograniczenia wynikające z wyznawanej przez gości religii (np. jedzenie koszerne) lub żywionych przekonań (np. weganizm, wegetarianizm)

 

  • Różnorodność

Niestety nie ma jednej potrawy, która zadowoli wszystkich, dlatego najlepiej przygotować kilka propozycji do wyboru. Niezbędnym minimum jest zaplanowanie 2- 3 rodzajów przystawek, dwóch dań głównych i dwóch rodzajów deserów – w tym jednego w wersji fit. Warto podać sosy do sałatek, przyprawy oraz inne dodatki osobno. Dobrym rozwiązaniem są również stacje, przy których każdy będzie mógł skomponować swój własny talerz.

 

  • Czas

Konstruując menu musimy wziąć pod uwagę ilość czasu jaka przeznaczona będzie na posiłek. Od tego zależy czy zdecydujemy się na obsługiwany posiłek zasiadany czy bufet. Choć pierwszy z wariantów jest wygodniejszy dla gości, wymaga co najmniej dwóch godzin. Druga propozycja pozwala na większą interakcję między uczestnikami  i musimy na nią zarezerwować tylko około godziny.

 

  • Produkty sezonowe

Pora roku, w której organizujemy imprezę powinna mieć znaczący wpływ na kształt serwowanych potraw. Warto podać gościom produkty sezonowe, pochodzące od lokalnych dostawców. Dzięki temu jedzenie będzie świeże i aromatyczne. Włączenie specjałów pochodzących z regionu z pewnością zostanie docenione, szczególnie w przypadku eventu dla gości zza granicy.

 

  • Wygląd

Potrawy smakujemy najpierw oczami, potem węchem a dopiero na końcu ustami. Dlatego jedzenie, które podamy naszym gościom musi być nie tylko pyszne i zdrowe, ale również powinno przyciągać wzrok i zachęcać do jedzenia. Kolorowe, świeże i aromatyczne dania, podane na odpowiedniej zastawie są kluczem do osiągnięcia sukcesu. Pamiętaj, że prezentacja dań i dekoracja stolików powinna korespondować z resztą naszego wydarzenia.